IJsselland  abessijnen

 

 

 

 
-wild looks gentle nature-

 

 
 
 
 
 
 
 
informatie
Informatie 
Kleuren
De bekendste en meest populaire kleur is de wildkleur:
De basiskleur is warm roodbruin en de ticking is zwart. 
De voetzolen zijn zwart evenals de achterkant van de achterpoten, de zogenaamde laarsjes. De neusspiegel is steenrood met een zwarte omranding. Oogranden en lippen zijn eveneens zwart.
IJsselland's Red Roses Simba-wkl aby (broer van Sharan) 
 
 IJsselland's Red Roses Darius -  sorrel aby
Bij de sorrel is alles wat bij de wildkleur zwart is kaneel/chocolade bruinkleurig en de basiskleur is iets lichter.
 
Bij de blauwe Abessijn en Somali is de basiskleur opvallend lichter  dan die van de wildkleur en sorrel. De aftekening hoort bij een blauwe staalblauw te zijn. Bij de fawn is de basiskleur licht crème en de ticking diep warm crème.
Uiterlijk
De Abessijn is een kat van gemiddelde afmeting, soepel en stevig. De katers zijn verrassend gespierd. Hun poten zijn pezig, lang, fijn en in verhouding passend bij het lichaam. De voeten zijn sierlijk en ovaal. De staart is breed aan de aanzet en loopt vrij spits toe.
De kop van de Abessijn heeft juist die gemiddelde proporties en zachte, gracieuze contouren, die wij zo indrukwekkend vinden aan de kleine beeldjes uit het oude Egypte. Een gematigde driehoeksvorm, een zachte kromming waar de snuit begint, alsmede een stevige kin en een neus van gemiddelde lengte zijn gewenst. Deze laatste is niet helemaal recht, maar er is ook geen aanduiding van een stop. De oren zijn groot, wijd uit elkaar staand en breed aan de basis. Ze zijn afgerond en voorzien van een wildvlek en altijd 'alert', d.w.z. ze staan rechtop en onderstrepen zo de levendige totaalindruk die deze kat maakt.
Zijn ogen zijn groot, stralend en amandelvormig. Ze mogen helder barnsteenkleurig, intens geel, of groen zijn. De ogen zijn duidelijk omrand met een donker 'potloodlijntje'. De vacht is kort, fijn aaneengesloten en glad aanliggend.
Twee of drie kleurbandjes op elke haar worden vereist en bij voorkeur moeten de haartoppen donker zijn. Fouten: te weinig ticking, te veel wit (tot op de borst), een gesloten halsband (tabby-aftekening), grijze ondervacht, strepen op de benen, ghostmarking op het lichaam, een stop en ontbrekende donkere oogomranding.
IJsselland's Rosado's Edgar Allen Poe's
(Matou) -wkl aby
 
IJsselland's Sharans Deésse jr. wkl-aby
Iedere haar is opgebouwd uit kleurbanden, afwisselend donker en licht (ticking genaamd); bij wildkleur Abessijn/Somali zwart en abrikooskleur en bij de sorrel Abessijn/Somali bruin en koperrood. Ook kennen we heden ten dagen vele zilvervariëteiten, waarbij de haren afwisselend zwart en zilverwit zijn of bruin en zilverwit.  De ticking is het meest belangrijke kenmerk van een Abessijn/Somali. Bij Abessijnen is vaak na enkele weken het begin van de ticking al te zien, maar bij de Somali kan het enkele maanden duren voordat het 
begin van de ticking is waar te nemen.Abessijnen en Somali's zijn dan ook katten die de tijd moeten krijgen om volledig uit te groeien en tot hun volle pracht te komen; dit kan wel 
twee jaar duren ! Een zogenaamde 'gebroken halsband' (onderbroken donkere streep in de hals) komt tamelijk veel voor. Een gesloten halsband is een fout, net zoals wit waar dan ook op het lichaam, behalve ietsje wit rond de lippen en kin. Een wenselijke aftekening is een 'aalstreep', een donkere aftekening die over het midden van de rug en de staart loopt. 
De staart dient lang en stevig te zijn en van basis tot aan het puntje recht, zonder oneffenheden langzaam toe te lopen. De ogen zijn amandelvormig en sprekend en kunnen groen, amber of hazelnootkleurig zijn.